Kostpolitik
Herunder kan du læse kostpolitikken for Skibet Børnehus:
Kostpolitik i Skibet børnehus
Mange børn får en stor del af kosten i daginstitution, derfor er det vigtigt at vi tilbyder en ernæringsrigtig kost. De gode mad og måltidsvaner starter grundlæggende tidligt i barndommen. Det er vi en stor del af og har ansvar for.
- Børns kost har stor betydning for deres udvikling og trivsel i hverdagen.
- Børn skal opleve en glæde ved sund mad og have lyst til at vælge det i fremtiden.
- Ernæringsrigtig kost øger barnets trivsel og koncentration.
- Der er rigtig meget dannelse i og omkring måltidet.
I Skibet Børnehus tilstræber vi at lave en god, sund og alsidig kost ud fra madordningens økonomiske ramme. (10 kr. pr. barn pr. dag). Børnene skal udvikle gode madvaner og vi skal sikre, at alle får sunde måltider dagen igennem. Stort set al maden er lavet fra bunden med gode råvarer. Vi køber så meget økologi, som det er muligt, af hensyn til børnenes sundhed og miljøet. Ca. 70 % af vores kost er økologisk, derudover ønsker vi også at anvende danske råvarer, selvom det ikke altid er økologisk.
Vi følger Sundhedsstyrelsens kost vejledninger til børn i alderen 0-6 år.
Samt Vejle Kommunes 8 kostråd:
- Spis frugt og grønt
- Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
- Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag
- Spar på sukker og salt
- Spar på fedtet
- Spis Varieret
- Sluk tørsten i vand
- Vær fysisk aktiv
Skibet Børnehus har madordning og derfor må børn ikke medbringe mad og drikke hjemmefra
Der tages hensyn til børn med specielle behov f.eks. vegetar, allergi og religion. Med hensyn mener vi, at der bliver lavet en madplan/kostplan og ud fra den tager vi det fra, som barnet ikke må få. Det er forældrenes ansvar, at supplere kosten hjemme, hvis de vælger at barnet ikke må få dele af det, som står på madplanen. Special/Diætkost kan dog tilbydes ved at medbringe læge erklæring. Vi har mulighed for at tilbyde rugbrød som et supplement, til måltiderne, hvis der er behov for det.
Hver uge kan forældrene se ugens madplan på stuernes opslagstavle . Madplanen er udarbejdet af køkkenleder Bettina, som har sammensat madplanen ud fra Sundhedsstyrelsens kostvejledninger.
Der tilbydes morgenmad i hovedhuset til alle fremmødte børn i tidsrummet fra 6.30 til 7.15, det gælder også de børn som går ved Skibsmatroserne: Morgenmaden er en variation af forskellige morgenmadstyper, f.eks. Havregrød, havregryn, brød m.m. Vi har bevidst valgt sukkerprodukter fra.
Ud over frokostordningen er der mellemmåltider, formiddagsmad og eftermiddagsmad, som kan være frugtgrød, eller ½ bolle, eller 1 stk. rugbrød, eller en lille pizzasnegl. Til formiddagsmåltidet er der beregnet ½ stykke frugt eller grønt.
1 gang om dagen tilbydes der 1 dl mælk (efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer) til et måltid, til de resterende måltider tilbydes der vand. Skibsmatroserne får ikke tilbudt mælk, da de ofte er på tur og ude af huset.
Pejlemærker omkring måltidet/børneperspektivet
Måltidet, skal give grundlag for et godt og socialt samvær, fællesskaber og dannelse
Som barn i Skibet Børnehus vil vi sikre, at hvert barn oplever sig som en større del af ansvaret og fællesskabet omkring måltiderne. Vi ønsker at barnet skal have en oplevelse af ejerskab, føle sig betydningsfuld, værdsat, bidrage, gøre noget for andre, tage ansvar og være en del af noget der skaber en større mening og det samtidig fremmer barnets læring. Ligeledes skal det fælles pædagogisk fokus give børnene en oplevelse af genkendelighed ved overgange i Skibet Børnehus og overgang fra børnehave til skole.
Vuggestuen:
Hver dag, har børnene mulighed for at hjælpe de voksne med at gøre klar til måltiderne, bla. med at dække rullebord/bord. Efter måltiderne øver vi, børnene i at hjælpe til med at rydde op. (hagesmæk til vask-skrald-service til opvask- tørre borde af og feje)
Når maden er kommet på stuen, skaber de voksne ro omkring måltidet, og er beviste på deres placering, så det giver mindst mulig uro hos børnene.
Herefter præsentere den voksne omkring bordet maden til børnene. Maden skal stå på bordet og være synlig og tilgængelig for alle børn. De ældste børn øver selv at øse maden op, smøre med kniv, spise med kniv og gaffel, såvel som at håndtere en håndmad.
Så vidt det er muligt (alders-hensyn) øver vi børnene i at holde bordskik og sige tak ved måltider.
Børnehaven:
Hver morgen bliver der på stuerne valgt hjælpere. Hjælpernes opgave er, at dække bord/rullebord med hjælp fra en voksen med tallerkener, knive, gafler og evt. glas samt at fylde små kander med vand. Før hvert måltid vasker barnet hænder.
Det er hjælperne der sammen med den voksne, der fortæller de andre børn hvad vi skal have at spise.
Når alle har fået mad ved hvert bord, er det en af børnene der siger: ”værsgo madro” og der skal være en stille rolig og god atmosfære, hvor vi bruger inde- stemmer ved bordet. Vi øver os på at spise med kniv og gaffel.
Når barnet er færdigt med at spise, venter man på, at de fleste er færdige med at spise.
Vi øver os i at sige ”tak for mad,” ”jeg vil gerne bede om,” ”ja tak,” ”nej tak,” og børnene rydder selv op efter sig.
Skibsmatroserne:
Vi samarbejder med Skibet Skole, om at skabe de bedste overgange for børn. Det betyder, at vi har samme pædagogiske overvejelser i forbindelse med vores måltider som resten af huset, men at vi også har udvidet rammen lidt, så det ligger i tråd med de samskabende pædagogiske overgange vi har udarbejdet med Skibet Skole.
I den første tid ved Skibsmatroserne har børnene faste dage, hvor de er hjælpere. Vi bruger samme benævnelse som i skolen, så vi letter overgangen. Når hjælperne har dannet sig et overblik over, hvor mange de skal dække op til, finder de det antal af service, der er brug for til borddækning. Den voksne ved Skibsmatroserne sætter uret på det antal minutter der er valgt. Vi spørger hjælperne, om de er klar ved bordet, og derefter er der ro til at fordybe sig med spisningen. Der bruges bestik til middagsmåltidet. Når uret ringer, er det vigtig, at alle lytter og begynder, at tale med små stemmer (en bevidsthed om, at barnet selv har et ansvar for at høre klokken). Når måltidet er slut, begynder børnene på skift, at rydde sit eget service af og hjælperne tørre bordene af. Senere på året går børnene selv i dialog om, hvem der henter hvad og de rydder op efter dem selv.
Fødselsdag:
Vuggestue: I vuggestuen afholdes barnets fødselsdag på stuen. Vi vil gerne fastholde de gode madvaner. Vi opfordrer til boller, kiks, frugt og sunde alternativer, da vi ønsker at begrænse mængden af sukker i vuggestuen.
Børnehave: I børnehaven afholdes barnets fødselsdag på stuen. Vi vil gerne fastholde de gode madvaner. Vi opfordrer til mindre stykker kage, boller, kiks, frugt, is og sunde alternativer, da vi ønsker at begrænse mængden af sukker. Der opfordres til økologi, da det også er i tråd med husets politik.